Tiden går så snabbt. Redan har tre veckor passerat. Denna vecka har likt vecka 1 och 2 känts ganska lätt. Tills söndagen. Lagage kikärtspannkakor med fyllning till lunch och jag blev inte riktigt mätt. Sen blev det resterna av det till middag och återigen så var jag hungrig någon timme senare. Då är kvällen lång.

Målen för veckan var att gå 11000 steg per dag och rehabträna ryggen tre dagar. Sista målet var lite lätt satt. Jag har gjort övningarna alla dagar utom en då jag råkade somna lite för tidigt. Borde göra dem tidigare på dagen.

Startvikt: 103,7 kilo
Nuvarande 99,4 kilo
Veckans förändring: -1,5 kilo
Förändring totalt: -4,3 kilo
Målvikt: 80 kilo

Att rehabträna ryggen och att gå 11000 steg per dag känns inrotat nu. Definitivt stegen. Veckans mål är så mycket svårare än att gå de stegen varje dag. Målet är att inte ställa mig på vägen förrän nästa måndag. Kommer vara så svårt.

Lite sen med att rapportera status men i måndags var andra veckan med Viktväktarna avklarad. Det gick över förväntan med att klara mig inom min hälsosamma zon även vecka 2. Även denna vecka var målet över 11000 steg per dag och det har gått bra det med. Överdrev lite med antal mål för veckan så några har slarvats bort på vägen. De har inte med matintag att göra utan andra saker som påverkar mitt liv på andra vis. Ska justera till nästa vecka och inte ha så många olika mål utan fokusera på ett i taget.

Startvikt: 103,7 kilo
Nuvarande 100,9 kilo
Veckans förändring: -1,3 kilo
Förändring totalt: -2,8 kilo
Målvikt: 80 kilo

Glad över att det fortfarande känns enkelt och hanterbart. Sen vet ju jag att det är det i början. Underlättar. Funderade lite över att byta vägdag. Det är mer en mental grej. Varje ny vecka så nollställs ens veckobonus och när jag väger mig på måndagar så kan jag bli lite nojig under helgen och inte vilja använda den. Även om jag vet att jag går ner även om jag äter den. Det sitter bara i mitt huvud.

Så jag ska försöka se lite mer långsiktigt denna gång. Och behålla måndagarna som vägdagar och i stället inte vara rädd för att äta veckobonus på helgerna.

Jag har bloggat lite om detta för länge sen. Denna veckans fokus hos Viktväktarna handlade just om mål. Om att sätta mål som verkligen fungerar. Jag gick själv lite overboard med målen denna veckan så jag har lite att jobba på när det kommer till realistiska mål.

SMARTa mål. Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidsbundna.

Fick ett bra tips av någon på Viktväktarnas forum att även sätta mål som inte är relaterade till träning (jag ska träna x antal gånger i veckan), vad man inte ska äta (jag ska inte äta x denna vecka) eller vikten (jag ska gå ner x hekton denna veckan). De är ju inte dumma men det kan vara bra att blanda med mål som att man ska vara ärlig och registrera all mat man äter eller kanske att man faktiskt registrerar även om man äter för mycket. Det sistnämnda är ju bra för även om man halkar av banan så kan man ju klara sitt mål bara man inser och noterar/registrerar vad man ätit och inte bara förtränger det eller låtsas som att det inte hänt.

Nästa veckas mål:

 • Gå 11000 steg per dag.
 • Rehabträna ryggen minst 3 gånger.

Det får vara bra så. Lagom är tillräckligt.

Här är en maträtt som följt med oss i många år. Fylld zucchini med tomatsås. Tomatsåsen fick vi inspiration till efter en middag på Skepparholmen Spa för säkert 10 år sen.

Till 4 portioner

 • 2 zucchini
 • salt
 • 1 burk majs, den större modellen
 • 1 rödlök
 • 1 fetaost (jag använde salladsost 10% fett)
 • 1 dl riven ost (jag använde 17%)
 • 1 burk krossade tomater
 • 1 banan
 • 1 msk curry
 • salt och peppar
 • kokt ris till 4 portioner (jag använde här matvete)

Sätt ugnen på 225 grader. Dela zucchinin på längden och gröp ut innehållet så att du skapar små båtar. Salta och ställ in i ugnen för att förgräddas. Hacka rödlök smått och blanda med majsen i en bytta. Smula ner fetaosten i samma bytta. Här kan man lyxa till det med små bitar soltorkade tomater i, blir extra gott.

Mixa bananen med krossade tomater och krydda med curry, salt och peppar.

När zucchinin känns ganska mjuk, beror förstås på tjockleken beroende på hur mycket man gröpt ur men tar oftast runt 30 min i ugnen, ta ut dem och fyll dem med rödlök/majs/fetaost röran. Ha på den rivna osten. Häll tomatsåsen runt om. In i ugnen igen tills osten smält.

Koka valfritt tillbehör, typ ris eller matvete.

4 smartpoints på lila programmet hos Viktväktarna om man äter matvete eller fullkornsprodukt till.

Det är något speciellt med första veckan. Jag försökte ge mig själv samma råd som jag alltid ger andra som precis börjat när de hör att jag gått ner mycket med Viktväktarna. Fuska ingenting första veckan och ge det en ordentlig chans så att du får ett bra resultat så du blir sporrad att fortsätta.

Startvikt: 103,7 kilo
Nuvarande 102,2 kilo
Veckans förändring: -1,5 kilo
Förändring totalt: -1,5 kilo
Målvikt: 80 kilo

Det har gått bra på alla fronter. Inga stora utsvävningar. Inga okontrollerbara sug efter godsaker.

11000steg per dag har gått mycket bra även om jag var tvungen att ta en liten “lägenhetspromenad” söndag kväll för att få de sista 100 stegen som fattades. Målet med de blå prickarna som man får om man håller sig inom sin hälsosamma zon med points varje dag har också klarats med råge.

Mycket nöjd med den första veckan. Nu mot vecka 2 och nya mål.

1763 dagar senare… 🙂

Jag gjorde en ganska snabb viktresa år 2010. Från 105 till 80 kilo. Det gick snabbt och kändes ganska lätt. Jag använde mig av Viktväktarna och blev ganska snabbt varse om att portionsstorlek var något jag hade dålig koll på. Efter någon månad av att ha justerat kosten så började jag jogga. Jag som aldrig joggat. Men jag hittade ett slags Couch to 5K program i ett av Viktväktarnas häften och satte igång. Hektona rasade av mig. Sen började jag träna med en PT på gymmet och då fortsatte jag att gå ner i vikt samtidigt som jag blev starkare. Det gick nog lite väl fort med viktminskningen. Jag vet inte om det berodde på det men jag tappade vad som kändes som hälften av mitt hår. Varje gång jag tvättade håret så stod jag där med en stor tuss hår. Efter några månader så kom det tillbaka och håret fylldes på igen efterhand.

Jag lovade mig själv att aldrig nånsin gå över 85 kilo igen. Att jag då genast skulle ta tag i vikten. Sakta började den smyga sig på. Jag gjorde det jag lovat mig själv och gick ner igen. Ytterligare en gång började jag närma mig 85 och tog mig ner till 80 igen. Och en gång till. Sen en gång då kilona smög sig på så justerade jag bara viktgränsen lite uppåt, om jag väger över 90 så ska jag genast ta tag i det. Enklare så. Och långsamt över åren så kom jag tillbaka till nära vikten där jag startade förra gången. Det har varit några försök med Viktväktarna där emellan men det har gått ett litet tag men sen inte mer.

Min vikt mellan 2008 och nu.

Jag vet inte vad som händer i ens hjärna den gången man bestämmer sig och faktiskt tror på att man inte kommer att ge upp. För jag har jag bestämt mig förr och givit upp och nästan känt det på mig från start. Att det inte var ett helhjärtat försök. Den här gången är det en specifik sak som gör det. Att det måste ske nu. På riktigt. Så då är det bara att starta. Göra aktiva val som leder en dit man vill. Det måste dock komma från en själv. Djupt inne i sig. Det är då det går. Man måste vilja ändra sitt beteende eller sin situation.

Det här är en bild jag såg någonstans och la ut på mitt instagram när jag bestämde mig en gång att försöka byta jobb. När det var för outhärdligt. Lite samma gäller vikten. Är du inte nöjd? Då måste du ändra något.

Måndagen 22 februari 2021 så signade jag upp mig på Viktväktarna Online igen och använde delar av mitt friskvårdsbidrag från jobbet till ett halvårs medlemsskap och vägde in mig på 103,7 kilo.

Första veckans mål.

 1. Att få blåa dagar varje dag vilket betyder att man håller sig inom sin hälsosamma pointsmängd varje dag.
 2. Att gå över 11000 steg varje dag.

Jag har spanat efter en tenniskjol lite här och där och igår hittade jag en på XXL Sport. Testad i morse på padelbanan och får absolut godkänt. Lite invänjningstid innan jag vant mig med att visa hela benen så där men under spelet är jag så fokuserad på annat att jag inte ens tänkte på det. Skönt att ha någonstans att ha bollarna. =)
 
 

Denna veckan är lite galen med övertid efter mina vanliga arbetspass, drejningskurs och kickoff och ingen tid till träning har jag hittat heller förutom den sen två veckor inplanerade padeltimmen på fredag efter jobbet. Klart det skulle gå att pressa in en halvtimme någonstans men jag väljer att vila då.
 
 Förra veckan var jag ledig torsdag till fredag och vi passade på att åka iväg lite. Så vi tog med bilen över till Åland där vi hade hyrt en stuga över helgen. Så det var idel sovmornar och mys framför brasan hela helgen. Så skönt och något vi båda behövde. Tankat energi och framför allt sömn.
 

 

 En dag ringde vi Mariehamns stad och bokade en bana badminton i en idrottshall. Perfekt semesterträning. Får se om räkningen dyker upp i brevlådan eller ej, det lät som om de aldrig fakturerat en privatperson i Sverige innan.
 
 

Här kommer en annan funktion som jag gillar med min Fitbit Charge HR. Den mäter sömnen. Här har ni förra veckans sömn. Jag jobbade alla dagar utom fredagen och det syns en tydlig trend de nätter då jag jobbar dagen efter…. jag sover alldeles för lite. Inte undra på att man slocknar på soffan ibland. Jag är en 8-timmars-sömn-människa. Inte 5 timmar…

IMG_8085

Bara lediga dagen som jag kom upp i 8 timmar. Söndagen har jag en timmes sovmorgon på jobbet så där får jag en timme extra jämfört med de andra jobbdagarna.

Här finns det förbättringspotential. Börja inte för hårt, med för orealistiska mål. Så målet är nu att ligga i sängen klockan 23. Jag måste inte sova då men åtminstone ligga i sängen och läsa eller vad som. Ligga där, redo för sömn.

Bara att försöka på en gång. Nu sängen alltså. =)

Denna gång har jag faktiskt gått omkring ett tag och tänkt att det skulle vara roligt att börja blogga igen. Så det är bara att hoppa rakt in i det då antar jag.

Redan har nästan en månad passerat sen jag fick denna kommentaren:

kommentar

Jag mår faktiskt väldigt bra just nu. Något jag har gjort sen jag bytte avdelning på jobbet för lite över ett år sen. Ens arbetssituation påverkar verkligen hela ens liv. Nog om det. Nu är allt toppen. Det är bra med mig, det är bra med min familj, det är riktigt bra helt enkelt.

Jag har en ny kompis. En Fitbit Charge HR. Den gav jag mig själv som en tidig julklapp. Användes sen flitigt hela december. Sen hände något med den som gjorde att den inte gick att synka och jag blev galen på att försöka få till det. För två tre veckor sen överlämnades den till maken som googlade och sökte på diverse forum och några timmar senare så var det som ny igen!

Här kommer en av dess funktioner som används alla dagar jag jobbar.

IMG_8082

Vi har lite olika tider, jag och David, så när min väckarklocka ringer på mornarna så har han gått och lagt sig 3-4 timmar innan. Han sover väldigt dåligt i vanliga fall och att då vakna mitt i sömnen av att min mobil ringer är kanske inte det bästa. Men i appen som hör till Fitbit så ställer jag in när jag vill vakna och då vibrerar den på min arm och blinkar lite grann. Kanon! Även jag tycker det är skönare att vakna till lite vibrationer på handleden än av ett slags larm från mobilen. Jag har dock två backuplarm på mobilen som ringer efter 5 och 10 minuter som vissa dagar behövs men oftast inte.

Så med tanke på när larmet går av i morgonbitti så är det definitivt dags att hoppa i säng. Ni som är kvar som läsare får gärna säga hej i kommentarsfältet!