Sist jag var till Blodcentralen så tjuvlyssnade jag när sköterskan bredvid förklarade för sin blodgivare att det var ett underskott på blodgivare i Stockholms län. Det skulle behövas 20000 fler blodgivare för att täcka behovet av blod. Trots att antalet blodgivare har ökat det senaste året så ökar befolkningen i länet ännu mer.

Om du inte har några problem med nålar eller annat som kan hindra dig från att lämna blod så bestäm dig för att bli blodgivare. Det går snabbt och man gör något bra för en annan medmänniska. Jag tänker så här “vill jag att det ska finnas blod ifall jag skulle behöva det?” För mig är det självklart att lämna blod. Jag känner inte alls av det. Tränar kanske inte det hårdaste passet direkt efter utan man kan ju planera in det innan en vilodag eller som jag gjorde sist, innan ett lite lugnare pass.

Sitter och fikar lite efter blodgivningen sist, de ser gärna att man stannar kvar ett tag och tar det lugnt.

Jag tillhör den översta gruppen, den vanligaste blodgruppen. En gång sa jag till sköterskan när jag lämnade blod att man önskade att man var lite mer unik, kanske den där ultimata O- som kan lämna blod till alla men snart fick hon mig på andra tankar när hon sa att det är ju mitt blod som är mest behövt för att det är flest som har just det blodgruppen. Då blev jag lite gladare!

 

Så här såg blodlagret ut i Stockholms län den 15 februari.

Tillhör du A- eller AB- så är det just till dig som detta blogginlägg tillägnas. Här kan du läsa mer om hur det går till när man lämnar blod och vart någonstans närmaste Blodcentral finns dig. Jag lämnar blod på Blodcentralen i Fridhemsplan och på Blodbussen när den kommer till Arlanda, smidigt och bra. Centralt och bra finns det också då du kan lämna blod vid Hötorget i stan.

Tänk inte det här borde jag verkligen göra. Utan gör det bara. =)

5 Thoughts on “Du lämnar väl blod?

  1. Självklart! Senast i förrigår =)

  2. Åh va bra det känns att jag just var där häromdagen för att börja ge blod igen. Det har precis passerat fem år sen sist så jag får starta om med nya prover innan jag kan börja ge blod men snart kan jag bocka av blodgivning från borde-göra-listan igen!

  3. PtTess on March 3, 2012 at 21:13 said:

    B rh- 😉

  4. Yes! Just do it! Jag har den näst vanligaste gruppen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Post Navigation