Hej, hej.

Jag är Elins make David som tänkte gästblogga lite om måltidsersättande barer. För ett par veckor sedan fick Elin hem lite produktprover från Allévo. Det var en del måltidsdrycker också, men jag kommer att lämna dem därhän, eftersom jag vanligtvis inte använder mig av dem. Jag tycker helt enkelt inte att dryckerna mättar lika effektivt som barerna.

Och vem är jag att uttala mig om viktminskningsprodukter, jag är ju inte Elin. Nej, visserligen inte, men jag har också gjort en viktresa liknande den som Elin har gjort. Skillnaden är att jag gjorde den med hjälp av måltidsersättande barer. Elins sätt att gå ner i vikt är förstås betydligt bättre, då jag helt gått miste om träningen. Man blir inte mer vältränad av barer, men de kan hjälpa en att gå ner i vikt.

Med hjälp av olika fabrikörers barer så gick jag ner strax under 20 kilo för ca 3 år sedan och jag har inte gått upp mer än några kilon på de år som gått, eftersom jag fortsätter att äta barer. Jag har en magisk gräns som jag inte får passera viktmässigt och med hjälp av barerna så ser jag till att ligga under denna gräns. För att ingen ska tro att jag är sponsrad av Allévo, så kan jag tyvärr redan nu meddela att Allévo inte är mitt favoritmärke, men mer om det senare.

Till skillnad från Elin, så är jag helt såld på det här med barer. De dämpar mitt sockersug, de är enkla att ha med sig när man jobbar, de medför ingen disk, de är fulla av nyttiga ämnen som jag annars inte skulle ha fått i mig, och vissa av dem är faktiskt goda. Nackdelen är att de är dyra, och att det tar ett tag innan man lär sig att känna sig mätt på 1-2 barer.

Barerna är tänkta att ersätta en eller flera måltider, så enklast är om man tänker efter vilken måltid om dagen man känner minst inför och sedan ersätter den måltiden med 1 eller 2 barer. Detta val är förstås lättare för vissa än för andra. För mig som avskyr att äta frukost så blev det lätt att bestämma mig för att byta ut just frukosten mot en bar. Tidigare hade jag för vana att inte äta frukost överhuvudtaget, för att sedan överkompensera med fet mat under lunchen. Inte så bra. Här är jag lite extrem då jag, sedan de senaste åren, aldrig äter något annat till frukost än en chokladbar. Då och då ersätter jag även lunchen med 2 barer av praktiska skäl, då jag ofta är på resande fot i jobbet. De dagar jag har ätit barer till både frukost och lunch så kan jag dessutom äta en hyggligt onyttig middag med gott samvete.

För att detta inlägg ska bli lite mer personlig än en simpel sälj-pitch för produkter som jag visserligen gillar, men som samtidigt är alldeles för dyra, så tänkte jag tipsa lite om de barer jag gillar mest. Jag äter barer av märkena Naturdiet, Nutrilett och Allévo. Det är också i den ordningen som jag betygsätter märkena. Naturdiet är bäst, sedan Nutrilett och sist Allévo. Barerna ligger på ca. 20 kr styck.

Här kommer en tipslista för alla er som testat en bar och ogillat dem. Ni kanske bara har testat fel bar/barer :-).

1. Chocolate/Orange, Naturdiet

Första plats går till Naturdiets Apelsinchoklad-bar. Mycket god, mättande och ingen man tröttnar på.

2. Chocolate/Nougat, Naturdiet

Som Apelsinchoklad-baren, fast utan apelsin. Själva originalet så att säga. De flesta av Naturdiets barer är ungefär denna bar, fast med olika smaker. Vissa mer lyckade än andra.

3. Caramel Toffee, Nutrilett

En farlig tredje plats här. En bar som definitivt inte faller alla i smaken, men som jag personligen äter väldigt ofta. En sån där bar man kanske testar först när man har ätit andra barer som man gillat. Elin gillar inte att äta dessa. Hon gillar heller inte när jag äter dem, eftersom hon tycker att jag luktar bebisbajs ur munnen efter att jag ätit dem. Sjukt dåliga för sexlivet med andra ord. Det är tyvärr lite si och så med kvalitétskollen på dessa. Ibland skickas det Caramel Toffee barer från fabriken som inte smakar lika gott som de ska göra. Variationen är lite för stor. Trots detta på en personlig tredjeplats, då jag äter dem väldigt ofta. Säljs i 2-pack.

4.  Milk Chocolate & Creamy Caramel, Nutrilett

Det är är baren som nog är en större favorit för de flesta än Caramel Toffee baren. Det här är också den enda baren med kolasås i. Det gör att konsistensen är kletig och jobbigt när man får på fingrarna. Annars är det en sådan där bar som nästan vem som helst kan tycka om.

5. Blueberry bar, Allévo

En bar som skiljer från alla de andra barerna, både i smak och konsistens. Kanske är det därför jag gillar den så mycket att den får komma på femte plats. Perfekt bar att äta när man tillfälligt tröttnat på de andra. Dock inte fullt så mättande som en del av de andra barerna.

6.Chocolat/Hazelnut, Naturdiet

Säljs numera endast i 2-pack. Det är en bar som i stort sett bara är nötter och mörk choklad, så gillar man mörk choklad och nötter så är saken biff så att säga. Det är också den enda måltidsersättande baren som skulle kunna misstas för att vara en vanlig godisbar. Det är svårt att tänka sig att någon skulle kunna tycka att den är äcklig, dock kanske man tycker att den är lite enformig i smaken då kombinationen choklad och nötter inte är så skiftande.

Så vad finns det att säga om de nya proven från Allévo som syns på bilden ovan? Det var med stor nyfikenhet som jag och Elin provåt de nya barerna. Det är alltid välkommet med nya smaker. Det är också nödvändigt med variation så att man inte tröttnar på barerna. Den ena baren har ingefära i sig. Jag tycker ingefära är en trevlig smaksättare i mat, men i kombination med choklad så gillar jag den inte. Elin kände likadant. Vi var inte så förtjusta i chokladbaren heller. Det största problemet med de flesta av Allévos barer tycker jag är att de liksom växer i munnen så att det blir svårt att svälja. Löser man detta, så får man nog fler nöjda kunder.

I dagsläget så finns det sammanlagt 25 olika barer från de tre tillverkare som nämnts ovan. Jag har provat samtliga. Naturdiet har nyligen kommit ut med två Limited Edition-barer som är lite svårare att hitta. Smakerna i Limited Edition är Lakrits och Tiramitsu. Lakritsbaren är okej, men Tiramtsun är sisådär. De sex olika barerna som jag nämnt i listan är de som jag oftast äter. De övriga barerna som finns på marknaden, är allt från okej till riktigt äckliga. Med andra ord: Ge inte upp tanken på att använda barerna bara för att ni har råkat testa ett par barer som smakat riktigt jävla illa.

20 Thoughts on “Elins make gästbloggar om måltidsersättande barer

  1. Jag har svårt att hitta enkla alternativ till mellanmål. Fungerar det att ta en bar eller är det endast tänkt som utbyte mot en “riktig” måltid?

    • Hej, Noobis.

      Om de fungerar att ha som mellanmål beror lite på hur mycket man får stoppa i sig. När jag har bantat så har jag varit en sådan som räknat kalorier och hur mycket kalorier man får ta till mellanmålet beror ju lite på ens vikt, längd, kön och så vidare. Naturdiets barer innehåller oftast 200 kalorier och Nutrilett ca 220 beroende på vilken bar det handlar om. Jag som är en lång man kunde lätt äta en bar till mellanmål då jag hade 3000 kalorier att fördela över dagen, men det där varierar ju som sagt.

      Det är dock så att de är tänkta att ersätta måltider. Det finns andra barer som är tänkta för mellanmål. Dessa är oftast mindre och innehåller mindre kalorier. Problemet kan ju vara att man inte känner att det mättar på samma sätt som måltidsbarerna. Jag äter därför alltid måltidsbarer.

      Mvh

      David

  2. Hej David, kul att “höra” din röst också 🙂 Jag gillar också barer. Jag äter dem som mellanmål i bilen på väg hem, och som nödproviant. Jag äter dem också när jag ska träna direkt efter jobbet. Då tar jag en innan träning och en efter, plus en gainomax-dryck. Gainomax har goda barer också tycker jag. Jag gillar också naturdiet, nutrilette och allevos barer. Mörk choklad och choklad-apelsin är godast i alla märken. Jag är noga med var jag köper dem, jag vill ha färska barer. Maxi är ett säkert kort, och de är hyfsat billiga. En god variant är z

  3. Oj, det hände visst något. Här kommer slutet.

    En god bar är reztart choko-banan. Den är väldigt liten, men funkar vid fika. Den finns i äppelpaj-smak också, men den är inte lika god.

    Mvh, Pernilla be

  4. De får inte innehålla mer än ca 200 kcal. Och jag gillar att många mackar säljer dem, då kan man alltid få tag på nödproviant när man är på resande fot. Jag tycker de är lika goda som en chokladbit, men de väcker inte sötsuget.

    Mvh, Pernilla be

    • Håller med om att Gainomax med flera är goda, men eftersom jag inte tränar så mycket som min fru (eller knappt alls om sanningen ska fram), så blir det lite fel för mig att stoppa i mig typiska proteinbarer som ju inte är måltidsersättande. Annars tycker jag att de flesta proteinbarer är ännu godare än måltidsersättande barer. Vissa av dem är ju i stort sett som att äta en dyrare slags godis, om än nyttigare.

      Elin kör några sjukt goda proteinbarer med, pepparkaks, jordgubbs, piggelin, lakrits och karamellsmaker. Kommer inte ihåg vad de heter, så hon får svara på det här när hon vaknar (hon sover just nu). Vi brukar köpa dem på något bodybildarställe inne i stans. Tjejen i kassan (som förövrigt var den mest muskellösa kvinnan jag sett i verkliga livet) tipsade oss om dessa barer. Jag önskar att de kunde göra måltidsbarer som var lika goda.

      Jag förvarar förövrigt alltid mina barer i kylskåpet istället för skafferiet. Det gör att barerna blir stelare och hårdare i konsistensen. Tuggmotståndet tycker jag gör att jag lurar hjärnan att tro att det är mer jag sätter i mig. Dessutom tycker jag de blir godare.

      Mvh

      David

      • Så där ja, då är man uppe lite mer än tre timmar efter att maken gått och lagt sig… Favoriterna bland proteinbarerna finns hos märket Fairing med smaken Päron/vanilj med en proteinhalt på 44%, vilket är ett lätt sätt att få i sig extra protein innan eller efter träning. Ett annat märke jag testa är SWEBAR, där det också finns mycket goda smaker.

        Oops, där försvann tiden och jag måste skynda ner till tunnelbanan. =)

  5. Kristina on October 28, 2011 at 08:44 said:

    Haha, härligt gästlinlägg David!!
    Och Tack Elin för underbart mys häromaftonens, en riktig humörhöjare!
    Puss å kram

  6. PtTess on October 28, 2011 at 12:20 said:

    Haha;) Undrar vilken affär ni var på;)

    • Ja, du kanske vet vem jag syftade på, långt har nedanför midjan är ett annat kännetecken. Måste vara grymt peppande för alla bodybuilders att köpa proteingrejer av någon som ser ut att veta vad hon pratar om. Affären ligger vid Rådmansgatans T-bana och säljer som sagt grymt goda proteinbarer som jag ibland tigger bitar av från Elin. Jag borde ju egentligen inte käka de där, eftersom jag inte tränar. Blir ju inte mer muskelmassa, bara större mage, om jag äter de där 🙂

  7. PtTess on October 28, 2011 at 15:14 said:

    Men knasElin!! Ni har ju en budofitness jättenära(precis bakom Västbergarondellen). Njae, protein är essentiellt till skillnad från kolhydrater, så svårt att överdosera på. Men det ska då helst vara lowcarb om du ska måltidsersätta(vilket jag inte tror på som hälsobefrämjande). Starbar säljer sådana. Frågan är ändå varför du inte ger mig en liten chans på gymmet? Gratis träningsvecka i allt:)

    • Ledsen, men jag är ett hopplöst fall gällande styrketräning. Har haft gymkort tidigare och tvingat mig dit, men jag tycker det är för tråkigt. Det är kul att Elin har börjat gilla det, men jag föredrar badminton (bra för kondisen men man blir inte direkt stark av att slå på en fjäderboll).

      Nej, det är bra med proteiner, framförallt för oss vegetarianer som går miste om mycket sånt i maten, men de goda proteinbarer innehåller ju en del socker och fett också, så jag tar det lite lugnt med dem. De måltidsersättande barerna har en del protein i sig också, dock inte 44%. Ska kanske trycka i mig en 44%-are innan badmintonen i fortsättningen.

      Jaha, finns det en BudoFitness i Västberga. Vi får kolla upp det. Och det är sant, det är BudoFitness som affären heter som saluför dessa goda proteinbarer, hade glömt bort namnet 🙂

  8. PtTess on October 28, 2011 at 16:37 said:

    Just for the record-jag är många saker men en av dem är inte tråkig;) Ja, kör det efter badminton så tar du till vara på träningen bättre!

    • Ha ha. Nej, Elin lovordar dig, så tråkig är du nog inte. “Det är inte dig det är fel på, det är jag”, som det brukar heta i filmer med separationsteman :-). Den dag jag ändrar mig angående gymmet så är du den första jag ringer :-).

  9. Jag tror inte gainomax innehåller mer än 220 kcal. Fast de är dyrare så jag äter dem enbart efter träning. Och annars äter jag bar som mellanmål. Andra favoritmellanmål är kokt ägg och pålägg, medan de andra på jobbet äter mackor.

    Mvh, Pernilla be

  10. Tacksnälla:) Jag kan tänka mig att jag har en riktigt tuff och jobbig tid framför mig! Men visst är det värt det i slutändan?? 🙂

    Vad duktig du har varit, grattis! 🙂 Har du fått din målvikt ännu? Kram på dig!

    • Självklart är det värt det i slutändan! Mitt liv är så mycket lättare nu, för att inte tala om roligare. Det är inte kul att inte orka göra något, att inte få plats i slänggungan på Gröna Lund, att inte hitta fina kläder osv. Var noggrann och ha karaktär i början så ger det grymt resultat som gör att du orkar hela vägen!

      Tack! Det känns FANTASTISKT! Jag här några kilon från min målvikt, sega små rackare.

      kram kram

  11. Bars använder jag som återhämtningsmål när jag inte har mööjlighet till vatten för att skaka ihop en proteindrink eller gainer.

    • Jag har testat att skaka ihop proteinpulvret med vatten en gång och gillade det inte… blandar den med mjölk, numera laktosfri. En bra sak med mjölkförpackningarna är de nya med skruvkork, då kan jag köpa en stor och sen blanda drinken efter träningen, på tåget, på väg till jobbet och sen ändå spara resten av mjölken.

  12. Jag föredrar barer med högre proteininnehåller så som gainomax, dalblads etc =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Post Navigation