Gick ut hårt så här första dagen på Rivstarten. Vinterjogging var planerad. När klockan ringde så frågade David hur det kändes inför jogging… Not so good. Haha. Men det var bara att kliva upp och sätta fart, lite frukost, lite bloggläsning och sen bar det av. Först tänkte jag att jag bara skulle testa broddarna lite, känna efter hur det kändes. Lite ovant att gå med broddarna i trapphus och hiss, ett fasligt klickande. =) Plus att man får passa sig att man inte kommer på att man glömt något och traskar in på parketten för att hämta det. Men väl ute på snön så märkte jag inte ens av dem. Första minutrarna så frös jag riktigt ordentligt, från huvud till tårna, tänkte jag klätt på mig alldeles för dåligt. Men när jag väl hade joggat några minuter så gick det galant, frös inte alls resten av tiden. Efter ett tag så kändes det så pass bra att jag tänkte det är väl lika bra att köra 5km så jag får reda på hur jag ligger till. Så jag pinnade på. Ibland gick det verkligen inte fort men sen när jag hörde i iPhonen (Runkeeper) att det bara var 500 meter kvar så satsade jag järnet och broddarna fick fäste varje steg jag tog. Inte ens i närheten av att halka någon gång.

Kändes mycket bra efteråt när jag såg att jag endast var 30 sekunder långsammare än när jag sprang 5km sist i början av november. Tog det ju väldigt försiktigt i början när jag inte vågade lita på broddarna.

Så här ser de ut. Köpte dem igår på Stadium. Hade egentligen spanat in ett par för 129:- som jag sett folk tipsa om på bloggar men när jag frågade vart de var så visade killen på mig dessa och menade att de var mer lämpade för jogging när jag frågade vad skillnaden var. Jag köpte de dyrare för 299:-. Men så här i efterhand så hade det säkert gått lika bra med de andra. Man fick med 2 extra broddar ifall man tappar någon.

Är mycket stolt över mig själv, att jag kom ut och att jag klarade 5km så pass enkelt. Nu ska det filas på farten. =)

14 Thoughts on “Vinterjogging

  1. Fy fan vad grym du är. Fattar inte hur du gör. Hur tusan joggar man i över 30 minuter? Jag döööör ju efter 2 minuter. Hmpf.

    • Elin on January 3, 2011 at 16:48 said:

      Haha! Jag vet verkligen vad du pratar om. Kör programmet och du kommer känna annorlunda. Då blir det mer “hur kunde jag ha så dålig kondition att jag knappt kunde jogga i 1 minut i början”. =) Sen ska jag ju lägga till att det går inte särskilt fort när jag joggar, fortare än när jag går men inte överdrivet mycket.

  2. Kul att du tog dig ut… gissar att det var is på vattnet va? Ser lite kul ut måste jag säga.

    Joggade jag med igår, men var inte lika klok som du. Tog en mil, och nu… får jag nog inte träna på ett tag. Har skiiiiit ont i knät. *deppar*

    • Elin on January 3, 2011 at 19:04 said:

      Ja, det ser lite roligt ut. Det är kartan som är lite galen. Sjön är större på kartan än den är i verkligeheten. Har en oerhörd respekt för is och går helst inte ut på den. Den är nog inte helt säker ännu, ingen bana upplogad eller folk som åker skridskor. Men längst strandkanten gick det alldeles galant att springa.

      Läste att du hade ont igår. Synd det inte blivit bättre. Vilken otur du har. Jag skulle bli galen av en skada nu när man äntligen kommit igång. Hoppas du blir bättre snart!

  3. Duktigt av dig att jogga i ishalkan! Broddar hjälper nog bra men här var det tö igår och -9 idag så skridskor hade nog passat ännu bättre. Jag vågar knappt gå, skulle aldrig få för mig att jogga.

    mvh//pernilla be

    • Elin on January 3, 2011 at 19:07 said:

      Usch, här har det varit kallt länge nu, känns länge sen vi hade plus. Isgata, då får man ta det lite lugnare. Gör så ont när man ramlar. Vet inte hur broddarna hade klarat av blankis, jag sprang mest på packad snö. =)

  4. Nu finns det ingen ursäkt längre. Man kan springa i detta vinterväglag. Thanks to broddarna! Får nog leta fram det där programmet.:)

    • Elin on January 4, 2011 at 18:54 said:

      Nope, ingen ursäkt längre! Kanske om det är väldigt kallt, typ 10-15 minus. Då är det nog jobbigt för luftvägarna. =)

  5. Har själv funderat på att köpa broddar, och börja jogga igen. Men tycker det är så trist men inser att det är ju gratis träning, man behöver dessutom inte passa gymtider osv. och kan gå ut närsom helst. Hur klär du dig när du ska ut och springa i kylan? Man vill ju inte bli för varm eller inte kall för den delen heller. Hur mäter du hur långt du springit och förbrukat (som på din karta ovanför)? Jag har tyvärr ingen Iphone så jag kan inte ladda ner Runkeeper.

    • Elin on January 4, 2011 at 19:00 said:

      Jag hade ingen aning om hur jag skulle klä mig så jag tog det som jag hade i höstas innan snön kom fast jag la på ett extra lager på benen. Så jag hade en långärmad funktionströja underst, sen en tunn fleece och sen en vindtät tunn ytterjacka ytterst på överkroppen. På underdelen hade jag mina långa tajta träningsbyxor och ovanpå dem så drog jag ett par tunna lite luftiga träningsbyxor. Mössa och vantar på det.

      Det var väldigt kallt i början, jag tänkte ett tag vända hemåt. Men då insåg jag att jag hade haft samma taktik som i somras, att först gå i 5-10 minuter för att värma upp och det funkade inte på vintern, man blev alldeles för kall, fryste om hela kroppen. Så nästa gång blir det uppvärmning inomhus, upphopp eller burpees hemma på vardagsrumsgolveet innan jag snörar på mig de broddklädda skorna. =) I stället för att vända hemåt så tänkte jag att jag sätter igång och joggar så får vi se hur det går, några minuter senare och jag var varm, frös inte sen på hela rundan. Ett tag tog jag av mig ena vanten för att svalka handen lite. =)

      Kartan i inlägget är just från en application från iPhonen men innan jag hade det så använde jag mig av http://www.jogg.se, det var gratis att bli medlem och sen kunde jag markera på en karta hur jag sprungit eller planerade springa så räknade den ut hur långt det var. Hur många kalorier man förbrukar är något uträknat värde, skulle inte lägga allt för mycket i vad som står där. Tror inte programmet vet hur mycket jag väger och då är det ju svårt för den att räkna ut hur många kcal jag förbränner på jogginturen.

  6. Vad bra med vinterjogging. Broddar är såklart lösningen….. Jag är fökyld nu och får INTE motionera. Just precis då vill man ju såklart 🙂

    Broddar borde jag köpa till mig själv, självklart. Tack för tipset.

  7. det verkar som att vi bor grannar 🙂

  8. Klart du ska vara stolt!! Heja dig 😀

  9. Alltid kul att springa med broddar, man blir så förvånad över att man kan springa utan att ramla på isen 😀
    Peppkram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Post Navigation